Conturarea mandibulară cu acid hialuronic

 

Intervențiile menite să ne ajusteze sau să ne evidențieze mai bine anumite trăsături nu mai sunt demult un subiect tabu. Iar ultimii ani au adus o mulţime de inovaţii care nu necesită nici bisturiu şi nici recuperare post-operatorie. Practic, acum îţi poţi echilibra trăsăturile feței cu ajutorul unor proceduri non-invazive, rapide şi cu efecte imediate. Iar conturarea mandibulară se numără printre aceste intervenţii.

Trăsăturile feţei sunt scoase în evidenţă de un contur facial ferm. Şi nu e doar asta. Tot fermitatea conturului feţei este cea care asigură simetria acesteia, un profil mai atrăgător şi o piele mai netedă şi mai luminoasă, pentru femei, iar o conturare bine definită poate emana mai multă masculinitate pentru bărbați.

Iar totul cu ajutorul minunatului acid hialuronic, o substanţă care se regăseşte în mod natural în organismul uman, dar pe care, din păcate, începem să o pierdem odată cu înaintarea în vârstă. Tocmai acesta este şi motivul pentru care fillerele pe bază de acid hialuronic sunt preferatele medicilor esteticieni în astfel de cazuri: efectele secundare sunt extrem de rare, iar efectele sunt imediate.

Ce este procedura de conturare mandibulară

Pe măsură ce nivelul colagenului, al elastinei și al acidului hialuronic din zona facială se reduce odată cu înaintarea în vârstă apare așa numita ,,gușă”, un aspect neplăcut ce este cauzat de coborârea stratului de grăsime. Mandibula este acoperită de piele, iar conturul de odinioară dispare, lăsând loc unui aspect îmbătrânit. Acest fenomen poate fi însă remediat rapid şi eficient prin amplasarea de acid hialuronic în unghiul mandibular, pe linia mandibulară, dar și în bărbie, procedura fiind cunoscută sub denumirea de conturare mandibulară.

Acidul hialuronic are multiple întrebuințări în tratamentele ce țin de estetică, mai ales în procedurile ce au loc la nivelul feței, incluzând buzele, pomeții, zona mandibulară, dar și zona ochilor. Revitalizarea, corecția și umplerea anumitor țesuturi sunt principalele atuuri ale folosirii acidului hialuronic.

Cum se realizează procedura

Primul pas este reprezentat întotdeauna de o discuție amplă cu medicul estetician despre ce obiective ai referitoare la conturarea feţei. Tu spui ce îţi doreşti să îmbunătăţeşti, el analizează dacă aşteptările tale sunt realiste şi dacă procedura de conturare mandibulară este potrivită pentru tine.

Apoi, dacă se dovedeşte că intervenţia este una necesară şi potrivită nevoilor tale, se trece la următoarea etapă: injectarea fillerului cu acid hialuronic, în puncte cheie, pentru o răspândire uniformă care să restaureze conturul şi volumetria pierdută a feţei.

Substanţa injectată are efecte vizibile imediat, astfel încât pielea îşi redobândeşte fermitatea şi hidratarea încă din primele minute. Un alt avantaj este faptul că nu trebuie să treci nici prin perioada de recuparare obligatorie în cazul intervenţiilor chirurgicale. Din cabinetul medicului poţi merge direct la muncă sau la o cafea, cu prietenii.

Ce simți în timpul procedurii

Procedura de conturare mandibulară este minim invazivă şi nedureroasă, iar zona mandibulară este cea mai puţin sensibilă de la nivelul feţei.

Înainte să înceapă injectarea medicul îți va da cu o cremă ce conține anestezic, pentru ca tu să nu simți niciun disconfort. După ce aceasta amorţeşte zona ce urmează să fie supusă procedurii, se trece la pasul următor. E important să știi şi faptul că intervenţia se realizează cu un ac extrem de fin pentru a introduce acidul hialuronic sau cu o canulă atraumatică, astfel încât să fie eliminat orice disconfort de la nivelul feței şi să fie redus la minim riscul apariţiei echimozelor.

Ce rezultate se obțin în urma procedurii

Rezultatele le vei vedea imediat după finalizarea procedurii.

Imediat după efectuarea intervenţiei linia mandibulară va căpăta un aspect mai intins  şi mai definit. Prin conturarea mandibulară forma feței va fi îmbunătățită vizibil, dar vei scăpa în acelaşi timp şi de pielea căzută care dădea impresia de oboseală şi tristeţe. De asemenea, intervenţia cu acid hialuronic asupra acestei zone va retuşa şi aspectul de ,,bărbie dublă”. Se vor diminua considerabil și ridurile din zona mandibulară, implicit acele riduri de expresie fine din zona gurii. Pielea va fi mai netedă, mai luminoasă şi mai hidratată.

Cât durează o şedință

Mai puţin decât ar dura o şedinţă de strategie cu colegii de muncă. Procedura de conturare mandibulară durează între 30 şi 60 de minute, cu tot cu timpul necesar pentru ca anestezicul să îşi facă efectul.

Cum trebuie să te pregătești înaintea procedurii

Înainte de procedură trebuie să eviți administrarea de medicamente imunosupresoare, dar și administarea de antinflamatoare.

Care sunt indicațiile după procedură

În primele zile de după intervenţie este recomandat să nu te supui niciunei activităţi fizice. Consumul de alcool este şi el contraindicat, la fel şi expunerea la soare sau la temperaturi extreme. Aşadar, dacă plănuiai o vizită la spa imediat după, n-ar fi o idee rea să o amâni puţin căci sauna este şi ea interzisă.

Nu este recomandată aplicarea produselor de make-up, minim 12 ore după intervenție.

Este, în schimb, recomandat consumul generos de lichide – apă plată sau ceai neîndulcit.

Care sunt principalele reacții adverse

Dacă mai sus am menționat de echimoze (vânătăi), trebuie menţionat că acestea reprezintă o primă reacție adversă ce poate apărea după procedura de conturare mandibulară. Poate, dar nu este obligatoriu.

De asemenea, unii pacienţi pot observa o înroșire a zonei unde a avut loc procedura de conturare mandibulară. Mai poți resimți o tensiune locală, însă aceasta va dispărea şi ea în cel mult câteva zile după procedură, la fel ca şi celelalte reacţii menţionate.

Care sunt contraindicațiile

Este complet interzis să te supui unei proceduri de conturare mandibulară dacă ești însărcinată sau dacă alăptezi. Un alt lucru de care trebuie neapărat să ţii cont este să informezi medicul dacă ai alergii la medicamente sau la vreuna dintre substanţele folosite în timpul intervenţiei pentru că şi în acest caz intervenţia intră pe lista lucrurilor interzise.

Nu este indicată procedura nici în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu boli autoimune. Diabetul de tip I, poliartrita, boli ale tiroidei sunt câteva dintre cele care nu sunt compatibile cu niciun fel de intervenţie estetică ce presupune injectarea fillerelor pe bază de acid hialuronic.

Cât durează efectul

Acidul hialuronic folosit în procedura de conturare mandibulară are o rată foarte bună de remanenţă. Astfel, te vei bucura de beneficiile conturării mandibulei pe termen lung. Efectul produs de administrarea acidului hialuronic în această zonă a feţei durează, în medie, 12-18 luni. După această dată, este necesar un control la medicul specialist ca să vezi care este starea şi când ar fi nevoie de o nouă etapă a tratamentului.