• Tratamentul hiperhidrozei/transpiratiei excesive cu toxina botulinica

Ce este hiperhidroza?

Hiperhidoza este transpiratia excesiva localizata in anumite parti ale corpului (axile, palme, talpi, etc.), aparuta in absenta factorilor care ar putea-o determina (emotiile, stresul, diabetul, menopauza). Practic, glandele sudoripare sunt stimulate permanent de catre sistemul nervos.  Transpiratia excesiva determina un impact major persoanelor care sufera de aceasta si are un impact psiho-social negativ.

Tratamentul hiperhidrozei/ transpiratiei excesive

De-a lungul timpul au fost testate diferite tipuri de tratamente pentru acesta afectiune, de la talc, clorura de aluminiu, solutie salina, insa fara rezultate remarcabile, pana la  interventii chirugicale precum chiuretarea glandulara, si de data aceasta fara rezultate importante in ameliorarea afectiunii.

Singurul tratament cu eficienta dovedita si cu un grad de siguranta sporit ramane injectarea cu toxina botulinica in zona afectata, blocand functia glandelor sudoripare si reducand astfel hipersudoratia, pana la disparitie.

Cum decurge tratamentul?

Tratamentul implica multiple injectari intradermic, spatiate la 1-2 cm, cu un ac fin, la nivelul zonei afectate. Procedura este usor dureroasa, realizandu-se sub anestezie locala, cu crema anestezica sau bloc nervos si dureaza aproximativ 15-20 minute.

Cat dureaza efectul?   

Efectul final va fi vizibil la aproximativ 5-7 zile de la interventie iar remanenta este de 4-6 luni, fiind apoi necesara reinjectarea. Pe masura ce se repeta procedura, intervalul de timp dintre sedinte se va mari.

Contraindicatii:               

Injectarea cu toxina botulinica este contraindicata la:

  • Femei insarcinate sau care alapteaza
  • Persoane cu boli neurologice severe (ex. miastenia gravis)
  • Exista contraindicatii relative sau temporare, in cazul unor medicamente (in functie de recomandarile medicului, se poate intrerupe terapia cu anticoagulante cu 2-3 zile inainte de procedura, cu reluarea acesteia in ziua urmatoare injectarii).               

Recomandari inainte de procedura:    

  • Se vor evita medicamente de tipul aspirina, antiinflamatorii nesteroidiene (ibuprofen), deoarece acestea pot creste riscul de sangerare si aparitie a echimozei (vanataie).
  • Evitati efortul fizic intens si sauna in ziua procedurii
  • Evitati raderea zonei cu cateva zile inainte de procedura

 

Recomandari post procedura:                            

  • Se va evita masajul sau frecarea zonei tratate timp de 24h post procedura
  • Se poate aplica local dupa procedura o crema de prevenire a echimozelor (vanatailor), cum ar fi crema cu arnica
  • Zona nu va fi epilata timp de o saptamana dupa procedura
  • Se evita timp de o saptamana efortul fizic intens, sauna sau alte activitati care produc supraincalzirea.