Terapia vampir sau terapia cu plasmă autologă îmbogățită cu trombocite (PRP) a devenit una dintre cele mai sigure și populare proceduri minim invazive din medicina estetică. Este indicată în special în cazul pacienților care doresc o rejuvenare cutanată fără utilizarea unor substanțe de umplere sintetice, diminuând ridurile de expresie așa cum se întâmplă în cazul injectării toxinei botulinice. De asemenea, tratamentul PRP este indicat pentru tratarea formelor de cădere a părului de la nivelul scalpului.

Ce este Terapia PRP?

Terapia PRP utilizează sângele pacientului pentru a obține, după o minimă procesare, plasmă autologă îmbogățită cu trombocite, care, injectată, va genera:

stimularea proceselor de reparare celulară,

creșterea sintezei de neocolagen pe termen lung,

stimularea creșterii firelor de par.

Fără a asocia vreun risc de reacții alergice datorită compatibilității perfecte, este unul dintre cele mai moderne tratamente estetice naturale anti-aging, bazat pe utilizarea factorilor de creștere din propriul sânge.

Cui se adresează Terapia PRP?

Tratamentul PRP este folosit la nivel mondial în ortopedie, stomatologie, chirurgie plastică, dar și în dermatologie adresandu-se pacienților care doresc un tratament natural, rapid, sigur, cu un timp de recuperare minim.

Este indicată în special în cazul pacienților care doresc o rejuvenare cutanată fără utilizarea unor substanțe, precum acidul hialuronic sau toxina botulinica.

De asemenea, tratamentul PRP este indicat pentru tratarea formelor de cădere a părului de la nivelul scalpului si anumite probleme din sfera genitala.

Care sunt indicațiile PRP în medicina estetică?

Indicațiile acestei proceduri sunt vaste, iar avantajele nu sunt de neglijat. Folosind resursele proprii, practic nu există niciun risc, iar rezulatatele obținute sunt cât se poate de naturale și se mențin pe termen lung, conferind pielii un plus de fermitate, elasticitate și strălucire. În funcție de modul de preparare, dar și de tehnica prin care se efectuează injectarea, PRP-ul poate avea rol de regenerare, revitalizare sau de umplere a ridurilor, prin stimularea colagenului și a elastinei.

Este o procedură ușor de realizat și bine tolerată de pacienti (femei și bărbați), fiind ideală pentru:

  • rehidratarea pielii uscate, fotoîmbătrânite
  • rejuvenarea și regenerarea pielii de la nivelul feței, gâtului decolteului și mâinilor
  • refacerea fermității și elasticității pielii
  • refacerea compartimetelor faciale care și-au pierdut volumul (zona pomeților, zona pleoapei inferioare)
  • ameliorarea ridurilor fine (inclusiv ridurile din jurul ochilor și gurii)
  • estomparea cearcănelor
  • diminuarea porilor dilatați
  • tratamentul alopeciilor difuze sau androgenetice (chelie) prin stimularea creșterii firelor de păr
  • tratarea cicatricilor post-acneice și post-chirgicale
  • estomparea vergeturilor
  • accelerarea procesului de vindecare post-peeling sau post-laser terapie

Tratamentul cu plasma proprie in sfera genitala are un exceptional potential de regenerare functionala si sexuala, atat la femei cat si la barbati.

Indicațiile pt PRP genital:

  • Rejuvenare vaginală
  • Incontinență urinară
  • Disfuncțiile sexuale: lipsa excitării, lipsa orgasmului, libidou scăzut, dispareunie (durere la contact)
  • Tulburările datorate menopauzei sau îmbătrânirii: atrofie, uscăciune, pierderea masei grăsoase, relaxarea musculară, laxitatea labiilor

În ce constă procedura?

Această terapie utilizează plasma proprie ca remediu natural de regenerare și vindecare prin urmare, vom recolta o cantitate mică de sânge într-o eprubetă sterilă specială (aproximativ 10 ml) pe care o vom centrifuga rapid pentru a obține separarea plasmei cu trombocite (celule care conțin factorii de creștere și reparare).

Cu cateva minute anterior injectării, pentru a preveni durerea, se aplică pe zona de tratat o cremă anestezică. Apoi, dupa dezinfectarea riguroasă a pielii, o serie de microinjecții intradermice sunt efectuate cu un ac foarte fin. Procedura de injectare durează în medie 10-15 minute.

Reacțiile adverse locale sunt minime, fiind reprezentate de eritem si edem ce dispar la câteva ore post-tratament. Uneori, există riscul apariției de mici echimoze (vânătăi) ce se remit în câteva zile.

La cât timp după procedură îți poți relua activitatea obișnuită?

În funcție de zona tratată, activitatea se poate relua imediat (așa cum este cazul tratamentului pentru alopecie difuză sau androgenetică) ori după 12-24 ore (dacă este cazul terapiilor faciale, situaţie în care eritemul şi edemul se remit; tot după acest interval de 12-24 ore, pacientele pot aplica şi produse de machiaj.

Ca în cazul oricărei terapii injectabile, în funcţie de sensibilitatea pielii, există un minim risc de a face echimoze, care pot fi camuflate cu produse cosmetice şi care se remit în aproximativ 1 săptămână.

Terapia PRP poate fi combinată cu o serie de alte proceduri cu rolul de a potența rezultatele estetice: acid hialuronic (cocktail mesoterapie), microneedeling sau peelinguri.

La final, iata si cateva recomandări după efectuarea procedurii:

  • Local gheață sau geluri cu heparină, în cazul în care apar mici echimoze.
  • Nu se aplica produse cosmetice (machiaj) în ziua procedurii.
  • Utilizare de creme de fotoprotecție din a 2-a zi după procedură (SPF 50+)
  • Se evita expunerea la soare timp de 7 zile, respectiv la caldură excesivă (saună)

Va asteptam in cadrul clinicii ILLUMA pentru o programare sau pentru orice alte detalii despre procedurile pe care le efectuam.

Dr. Cudritchi Irina
Medic Specialist Dermato-Venerologie
Illuma Aesthetic Clinique