• Cum ne alegem produsele cosmetice?

Daniela, cosmetolog in cadrul ILLUMA Clinique, ne povesteste cum putem sa ne ingrijim acasa tenul in mod corespunzator.

“Sunt intrebata zilnic de pacientele ce ne calca pragul in cadrul clinicii pentru tratamentele faciale cosmetologice sau corporale  ce tip de produse pot sa foloseasca acasa, respectiv, care sunt acele produse necesare ingrijirii tenului acasa.

Fie ca vorbim de peelinguri chimice superficiale, microdermoabraziune, microneedling, radiofrecventa sau alte proceduri, acestea se realizeaza cu anumite produse cosmetice profesionale si echipamente specifice. In cadrul Illuma Clinique, produsele sunt atent selectionate pentru a putea realiza tratamente faciale personalizate fiecarei paciente, astfel incat, dupa o serie de sedinte realizate la un interval de timp stabilit, tenul / corpul, problemele sau afectiunile acestora sa fie diminuate sau tratate.

Simplu pana aici, ar putea sa sune, dar ce facem acasa? Cum ne mentinem rezultatele obtinute in urma terapiilor sau tratamentelor faciale / corporale?

Intr-o lume in continua dezvoltare, in care piata cosmeticelor se mareste cu fiecare zi ce trece, suntem martorii reclamelor tv privind produse pe care le putem gasi in hipermarketuri sau farmacii, sau promovarii unor produse prin intermediul retelelor de socializare, de catre influenceri, cum ne alegem produsele cosmetice pentru uz personal?

Voi face referire in acest articol la produsele de ingirije destinate tenului.”

“Majoritatea pacientelor ajunse in cabinetul de cosmetologie @Illuma Clinique foloseau la momentul initial produse din farmacie, dermatocosmetice sau cosmetice din hipermarketuri. Provocarea pe care a intampinat-o fiecare dintre acestea a fost sa isi identifice corect produsele potrivite tenului de ten, urmarea fiind in cele mai multe cazuri utilizarea de produse cosmetice nepotrivite tipului fiecareia de piele.

In plus, multe dintre produsele din comert contin in proportie foarte mare alcool  sau alti ingredienti care de multe ori pot irita sau hidrateaza superficial pielea.

Atunci cand dorim sa achizitinam un produs, trebuie intotdeauna sa ne uitam pe lista de ingredienti activi pe care acesta ii contine, si anume, primii 5-6 ingredienti fiind in concentratiile cele mai mari in acel produs. Daca nu cunoastem ingredientii activi, un simplu search pe goole ne ajuta sa ne lamurim cu privire la acestia.

Tipul de ten este inca un factor in alegerea produselor, iar atunci cand il cunoastem, am putea spune ca devine facil sa ne alegem produsele. Dar  pe care le alegem? Din hypermarket, de pe internet, din magazine de profil, farmacii sau clinici?

Produsele profesionale medicale sunt alegearea cea mai sigura fiind produse create in laboratoare, de catre echipe de specialisti ce lucreaza pentru a gasi formule usor penetrabile in piele, specifice fiecarei afectiuni a pielii, fie ca vorbim de acnee, cuperoza, deshidratare, hiperpigmentare sau riduri.

Ingredientii activi sunt atent selectionati pentru fiecare tip de ten in parte. Nu vom gasi alcool in produsele pentru ten sensibil sau uscat, ci, dimpotriva, ingredienti calmanti (ceai verde, castravete, musetel, trandafir ) si hidratanti (aloe vera, alantoina, uree,  acid hyaluronic,peptide).

Pentru tenul acneic regasim produse cu acid salicylic, cu rol in dezincrustarea porilor (eliberarea sebumului blocat), propolis (antibiotic natural) , argila (absoarbe excesul de sebum), acid azelaic (pentru diminuarea cicatricilor post acneice).

Tenului matur i se potrivesc produse care contin ingredienti activi precum retinol, acizi polihidroxilici, centella asiatica, peptide, neuglucosamide, vitamine (A, C, E), acid hyaluronic, enzyme reparatoare.

Referitor la ritualul de ingrjire, acesta ar trebui sa fie alcatuit, in principiu de urmatorii pasi:

  1. Demachiere, in functie de tipul tenului putem folosi lapte demachiant, gel de curatare (atentie, fara sapun !), spuma de curatare.
  2. Tonifiere cu lotiune tonica, pentru a reface ph-ul pielii, a dezinfecta,  a curata ce nu a curatat demachiantul si a spori actiunea produselor aplicate ulterior.
  3. Pasul 3 difera in functie de momentul zilei in care aplicam produsele. Respectiv:
  • Dimineata se aplica un serum cu vit c, sau un produs cu acid saliclic sau un serum cu acid hyaluronic in functie de tipul de ten, urmat, neaparat de crema cu SPF si crema pentru ochi.
  • Seara se aplica un serum cu acizi sau cu retinol, cu rol in regenerarea pielii, atunci cand avem pete de hiperpigmentare, pori dilatati, riduri, cicatrici post acneice, textura rugoasa a pielii. Deasemenea, aplicam o crema de noapte si o crema pentru ochi.

In concluzie, produse exista, o multitudine de branduri pun la dispozitia noastra cosmetice pe care sa ni le alegem, fie ele produse mass market, dermatocosmetice sau produse profesionale.

Sfatul meu este sa mergeti la oameni avizati, specializati in acest domeniu atat de vast si complex, oameni care sunt pregatiti sa va ofere cele mai bune variante de tratament pentru problemele care va deranjeaza si produse complementare ingrijirii tenului acasa. Oameni care stiu sa recunoasca tipul tenului, particularitatile acestuia si va pot recomanda produse specifice lui.”

Daniela Pietris
Cosmetolog in cadrul Illuma Clinique